pátek 20. června 2008

Co přináší druhá pracovní verze HTML5

Minulý týden W3C vydalo druhou pracovní verzi specifikace HTML5. Pojďme se letmo podívat, co se od první lednové verze změnilo. Na úvod ještě malé vysvětlení.

Co je to pracovní verze?

Pracovní verze (working draft) nevychází, jak by se někdo mohl domnívat, v momentech, kdy je dokončena některá ucelená část specifikace. Pracovní skupiny u W3C mají povinnost vždy po několika měsících pracovní verze zveřejňovat.

To je dobře, protože veřejnosti se tak nabízí stabilní dokumenty, které mohou studovat aniž by se jim měnily pod rukama (např. HTML5 specifikace se jen od tohoto pondělí do pátku změnila 14krát), odkazovat na ně a diskutovat je.

Na druhou stranu pracovní verze je pouhý otisk specifikace k určitému datu. Obsahuje body rozdělané (možná i rozepsané) a může obsahovat i konfliktní tvrzení (protože se změnila jedna část a nestihl ještě zaktualizovat zbytek specifikace).

Teprve, jakmile se u dokumentu objeví slůvko recommendation (existuje více jeho podob: Candidate Recommendation, Proposed Recommendation, Recommendation), lze chápat celý dokument jako konzistentní.

HTML5 specifikace a další

W3C vydalo 10. června tyto dokumenty:
A co zde nenajdete:
Pokud se o HTML5 teprve začínáte zajímat, podívejte se na HTML 5 differences from HTML 4, kde najdete to nejdůležitější a detaily pak můžete konzultovat se specifikací.

Pakliže vývoj HTML5 sledujete a zajímá vás, co se změnilo, pak dokument HTML 5 Publication Notes obsahuje detailní soupis veškerých změn. Jedná se de facto o čitelnější podobu diffu obou verzí specifikace. Uvedu stručný přehled.

Hlavní změny od lednové verze
Tolik asi základní změny. Kromě nich došlo k řadě úprav detailního popisu parsování HTML (většinou jen upřesnění reverzního inženýrství současných prohlížečů), a k řadě dalších drobností, které zde nerozepisuji.

9 komentářů:

  1. Prosimte Martine, co je to Ruby anotace? Uz jsem to nekolikrat videl, ale zatim jeste nepochopil :) A jako Rubystu me to samozrejme zajima ;) Dik

    OdpovědětVymazat
  2. Bota.: Cituji z HTML5 bude obsahovat podporu ruby:

    Do HTML5 brzy přibude podpora ruby. Pozor, nejedná se o programovací jazyk Ruby, ale o tzv. ruby anotace, které mají pomoci zej. národům východní Asie používajícím znaková písma a též historikům zabývajícím se staršími a netradičními písmy.

    OdpovědětVymazat
  3. Martine, diky za vysletleni.

    OdpovědětVymazat
  4. Chtěl bych se zeptat proč se vlastně zavadí HTML 5 a jaký je vztah k XHTML 1.0,1.1 a 2.0. V čem se vlastně bude psát web v budoucnu. Nebo bylo XHML dano k ledu?

    OdpovědětVymazat
  5. naith: HTML5 je nástupcem obou specifikací, jak HTML4, tak XHTML1 (protože pokrývá oba dialekty: HTML5 i XHTML5). Předchozí specifikace se tak stanou obsolete, podobně jako dříve specifikace HTML2, HTML3.2 apod.

    OdpovědětVymazat
  6. Martin Hassman: Děkuji za odpověď. Nevím, jestli to chapu správně, ale podle toho co píší, tak to vypadá, že sloučily staré verze xhtml a html a vytvořili HTML 5.

    XHTML 2 je neslučitelná. Taže jak to tak vypadá v budoucnu se kolečko HTML->XHTML->HTML zopakuje znovu. :(

    Jsem zvědav, za jak dlouho se objeví požadavek na tvorbu v HTML 5. Obávám se, že to bude jako při přechodu z HTML4 na XHTML 1. Pružnější firmy to implementuji a obavam se, že se HTML 5 do IE8 ještě nedostane.

    Jak typujete, že to dopadne ?

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za odkaz, ale mám pocit, že by bylo lepší, kdyby to neudělali. Ty odchylky tam kvuli zpětné kompatibilitě nechají, takže historie se opakuje.

    To se máme na co těšit. :)

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.