pátek 5. října 2007

Podpora videa již ve Firefoxu 3?

Přiznávám, že jsem již trochu pochyboval, zda se podpora videa dostane do blížícího se vydání Firefoxu 3. Dnešní reakce v Bugzille ukazuje, že šance tu ještě je. Jonas Sicking píše:
Honesly, if this is in a state where we're ready to land it on trunk then I think we should attempt to get it in to FF3. This would be a huge help to keep the internet open by promoting open standards for video at a very crucial state for video on the web. Ideally we would have had this in a release a year ago, but waiting another year or two I think would make it much harder for free codecs to get market share.

Yes, I know we're well past feature freeze, but I think this one is worth making an exception for. It speaks directly toward MoFos goal of promoting freedom and innovation on the internet.
Autor patche Chris Double nedávno zveřejnil nový testovací build Firefoxu s připravovanou podporou videa, který umožňuje např. kombinaci značky <video> s SVG. Vložené video tak lze v prohlížeči snadno posouvat, zvětšovat nebo natáčet. Pokud si nechcete výsledek vyzkoušet sami, podívejte se na ukázkové video.

Když jsem to viděl poprvé, vzpomněl jsem si na dvě přednášky. Přednášku Tomáše Metličky o budoucnosti Flashe a Adobe Air a přednášku Štěpána Bechyňovského o Silverlightu. Oba při prezentaci svých produktů totiž spustili nějakou grafikou nabitou ukázku a vítězně poznamenali něco ve smyslu: Tohle webový prohlížeč bez našeho pluginu nikdy umět nebude.

Když se dívám na ukázku (která mimochodem vznikla jako napodobení jednoho Silverlight dema), říkám si, jak dlouho to NIKDY ještě bude platit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.