sobota 27. října 2007

První draft HTML5 ještě letos

Již několikrát jsem polemizoval, kdy se dočkáme první veřejné verze specifikace HTML5. Všechny stávající diskuse se vedly okolo rozepsané specifikace, která se mění den ode dne. Veřejný draft je jakási zafixovaná průběžná verze, ke které se lze vyjadřovat a dlouhodobě vracet. Prakticky všechny specifikace W3C jsou vyvíjeny cestou průběžných draftů.

Mít první veřejnou verzi je už podle mne skoro na čase. Myslí si to i někteří členové HTML WG a WHATWG, ale každý se k tomu staví po svém.

Situace se vyvinula

Ve HTML WG se jako reakce na e-mail Anne van Kesterena uspořádala anketa, co se tedy bude dělat a čeká se, jak anketa dopadne, což možná vyvolá další diskusi, která bude....

WHATWG má situaci trochu jednodušší. Vida, že se v HTML WG jen tak rychle něco nestane, Ian Hickson včera zaslal do WHATWG mailing listu Call for Comments:
I figured that I should "publish" an archived copy anyway, so today I put out a frozen "call for comments" draft:

http://www.whatwg.org/...2007-10-26/multipage/

If anyone was hoping for a semi-stable version to start reviewing the draft, I would say that this is it. We're pretty much feature-complete at this point, which is to say I don't think we'll be adding any major features to HTML5 going forward (though of course minor features like additions to certain APIs are likely to still occur).
Na IRC Ian naznačil, že tento draft se vydá jen za WHATWG, na W3C se nebude čekat, protože by to trvalo týdny.

Důležitá je informace, která nyní zazněla poprvé: Nezdá se, že by se do HTML5 přidávaly ještě nějaké další zásadní funkce.

To je důležité znamení pro výrobce prohlížečů i případné recenzenty. Jsem zvědav, zda podobnou informaci někdy uslyšíme i od HTML WG (letos určitě ne, tipoval bych nejdříve koncem příštího roku).

Představu o tom, co konkrétně se ještě bude měnit lze získat pomocí vytvořeného Issue trackeru (sledovače problémů), jak Ian dále píše:
There is a public issues list:

http://www.whatwg.org/issues/

...which has about 3700 issues in it. The next order of business is simply to go through all of those issues. I've been tracking the issue count since early October, and at the moment the count is reducing at a rate of about 7 a day, which works out to being about a year and a bit of solid work, which puts us on track to reach Last Call in 2009, as I predicted in the aforementioned e-mail.

První draft HTML5

V případě, že jste dosud HTML5 detailně nestudovali, protože by se vám specifikace změnila pod rukama, než byste ji dočetli, můžete dnes sáhnout po prvním veřejném draftu HTML5:

http://www.whatwg.org/specs.../2007-10-26/multipage/.

Úvod do problematiky

A pokud byste před jejím studiem, chtěli rychlý úvod do problematiky, mohu v češtině doporučit v tomto pořadí (jeden z odkazovaných článků je můj, čemuž se nedokážu vyhnout, o dalším textu o SQL5 v češtině nevím):

David Majda: WHATWG - budoucnost webu?
David Majda: Webové aplikace podle WHATWG
Martin Hassman: SQL si razí cestu do HTML5

A lze navázat článkem v angličtině:

Elliotte Rusty Harold: New elements in HTML5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.