neděle 21. října 2007

SQL database jako první ve WebKitu?

Začátkem léta se objevily první zmínky o SQL5 neboli SQL v HTML5. Tradiční cookies jako prostředek ukládání informací v prohlížeči pro současné webové aplikace již nestačí a hledá se mocnější nástroj. A jelikož je dnes zvykem ukládat data do relačních databází, proč nemít takovou databázi přímo v prohlížeči.

Během léta nám specifikace SQL5 (client-side database storage) trochu dozrála a tak s podzimem můžeme sklízet ovoce. Tento týden se objevil první prohlížeč, který začal s její implementací (dosud ji šlo používat pouze pomocí rozšíření Google Gears).

Programátoři WebKitu pracují na implementaci lokálního databázového úložiště a nezapomněli ani na podpůrné nástroje (absence takových nástrojů byla nepříjemnou stránkou Google Gears). Pomocí Web Inspectoru prohlížeče Safari bude možné procházet uložená data v jednotlivých tabulkách a volat na nich libovolné SQL dotazy, což je užitečné jak pro ladění aplikací, tak i pro pokročilé uživatele, kteří se chtějí podívat, co to vlastně mají v prohlížeči uloženo.

Vývojáři zatím neřešili otázku bezpečnosti. Takový Google Gears se při pokusu o přístup k lokální databázi uživatele zeptal na souhlas a pokud uživatel potvrdil "již se více neptat" mohla stránka k lokální databázi přistupovat kdykoliv. Současná implementace ve WebKitu se neptá a přístup rovnou povolí (resp. přístup pouze k datům uloženým z dané domény). To se může před oficiálním vydáním ještě změnit.

Zmíněnou funkci si můžete vyzkoušet v nočních buildech WebKitu (v těch z 21. října, pokud ale používáte Windows, ještě si počkejte, poslední build z 19. října SQL5 neobsahuje). Pokud je mi známo, tak se v této chvíli jedná o první prohlížeč, ve kterém je SQL5 implementováno.

Zdroj: WebKit Does HTML5 Client-side Database Storage

P.S.: Mimo téma příspěvku - pokud jste si už dali tu práci a zkoušíte noční build WebKitu, nezapomeňte si v něm zobrazit ukázky z článku CSS @ Ten: The Next Big Thing, protože WebKit již obsahuje podporu stažitelných fontů (což ne všichni ocení).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.