úterý 12. června 2007

Element video už dnes

Nedávno jsem psal o podpoře nového elementu <video> v Opeře a o jeho připravované podpoře ve Firefoxu.

Teď jsem narazil na pro mne překvapivou novinku - <video> s Ogg Theora si můžete vyzkoušet už dnes v jakémkoliv prohlížeči podporujícím Javu, a to včetně Internet Exploreru. Podívejte se na ukázkovou stránku.

Vše je založeno na mv_embed skriptu projektu METAVID, který v případě, že nemáte prohlížeč s nativní podporou videa, nahradí element <video> Java appletem, který umí přehrát Ogg Theora.

Používá se metoda čistého unobstrusive JavaScriptu, takže do kódu stránky píšete <video> přesně podle HTML5 specifikace a do hlavičky vložíte skript, který se již o vše postará.

Jsme tak opět o krok blíže reálnému použití. A to má být specifikace HTML5 hotova až za tři roky 8-)

4 komentáře:

  1. U mě taky ne, a tak zvláštně: na stránce se neobjeví vůbec nic. Což je ovšem tím, že autor stránky používá též progresivní syntax pro komentáře :-) Safari bez problémů, Camino též.

    A jinak se tedy počítá s tím, že řada funkcí HTML5 bude v prohlížečích dřív než ve [schválené] specifikaci?

    OdpovědětVymazat
  2. Tomáš: Je to určitě v Opeře tím komentářem?
    Stran implementací, tady je to odlišné pro HTMLWG A WHATWG. U HTML WG jsem našel pouze v charteru:

    To be successful, the HTML Working Group is expected to have active participation of a diverse community for its duration. If fewer than three implementors (i.e., browser vendors) are participating in the Working Group, its charter should be re-examined by the W3C.

    Tedy W3C zásadě nemá žádný jiný limit, než že výrobci budou spolupracovat, nepíše už ale jak.

    Naopak Hixie tvrdí, že teprve až se vydá specifikace, následně se implementuje nezávisle několika výrobci a na základě jejich zpětného feedbacku se dále doplní či opraví, pak teprve lze specifikaci považovat za hotovou. Což je oněch 15 let, které nám zbývá do dokončení HTML5, které vyvolali diskusi pod mým článkem zmiňoval na Lupě.

    Tohle je pohled, který jsem dlouho nechápal, ale vysvětluje třeba proč CSS2 dodnes není hotové a stejně tak HTML4 NENÍ hotové (pozor, že se jedná o pro webdesignery trochu netradiční pohled na věc).

    WHATWG se bude určitě snažit, aby stabilnější části specifikace byly co nejdříve implementovány (ať nativně prohlížeči nebo alespoň nějakou emulací JavaScriptem či Javou), ale pořád nevím, jak moc bude brát v potaz termín, kdy má HTML WG vydat finální specifikaci (za 3 roky).

    Myslím, že Hixie vnitřně pracuje právě s oním horizontem patnácti let s tím, že nějaká verze vydaná W3C za tři roky je něco jako nové Windows. Bez prvního servicepacku (v tomto případe 5.01 verze) k nepoužívání. Ono tomu tak bylo doposud (proto "není" HTML4 ani CSS2 dokončeno), jen webdesignéři čekající na novou specifikaci to tak příliš nevnímají. (Jsem se rozepsal, že by z toho mohlo být i další spot 8-), ale něco se na tohle téma ještě chystám napsat.)

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, asi není. Když komentář sundám, stránka už se načte, ale videa stejně ne. Hloub už do toho kutat nebudu :)

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.